Wednesday, September 21, 2011

161 - Transform Or Left Behind

Salam semua...
Hari nie ada taklimat tentang Program Rintis Kolej Vokasional 2011 yang disampaikan oleh Pengetua.  Sekolah terpilih antara 15 sekolah vokasional yang akan menjadi Program Rintis ini.  Semenjak dua menjak nak  bertukar ke Kolej Vokasional (KV)  perkataan "transform" sering diucapkan.
Bila ada pertanyaan dan keraguan, jawapan yang diterima "transform".  Wah ingat nie macam cerita kartun atau filem Transformers terus je boleh transform.  Jika tak bersedia untuk berubah jalan penyelesaiannya adalah tukar sekolah, tapi dah diberitahu awal-awal sama ada permohonan diluluskan atau tidak belum tahu lagi.  Jadi bersedialah untuk transform kepada KV dalam keadaan dan prasarana yang ada sekarang.
Banyak perubahan dari segi kerja, sukatan, cara mengajar dan sebagainya.  Memang sebagai warga KVSM perubahan perlu dilakukan sama ada dari segi mental dan fizikal.  Tak de lagi cuti sekolah seperti sekarang dan pelajar tidak akan mengambil SPM.  Sebaliknya selepas 4 tahun di KV pelajar akan memperolehi Diploma.  Khabarnya diploma ini akan diiktiraf oleh Lembaga Peperiksaan dan JPA.

Baca di sini - Utusan Malaysia Online atau kat bawah nie terus...

Nama sekolah vokasional akan ditukar kepada kolej vokasional sebagai usaha memantapkan lagi sistem pendidikan negara serta menghapuskan stigma bahawa pengajian vokasional adalah untuk pelajar yang tidak dapat menguasai bidang akademik.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, perubahan nama itu akan melibatkan pindaan Akta Pendidikan serta rombakan kursus-kursus teknikal dan vokasional, dengan pelajar yang dikeluarkan tidak terbatas di peringkat sijil kemahiran tetapi merupakan lulusan setaraf diploma atau diploma lanjutan.
Perubahan itu, jelas beliau, sedang dikaji daripada pelbagai aspek termasuk kurikulum, tempoh pembelajaran di kolej serta kursus lanjutan yang boleh ditawarkan.
Menurutnya, ia dilakukan antara lain bagi menghapuskan tanggapan bahawa hanya pelajar yang tidak memperoleh pencapaian cemerlang dalam akademik akan disalurkan ke bidang vokasional dan teknikal.
”Kebiasaannya pelajar akan disalurkan untuk mengambil bidang vokasional dan teknikal kalau mereka tak memperoleh pencapaian cemerlang dalam bidang akademik, maka itulah peluang mereka yang kedua, kalau tak ada peluang lain.
”Ini satu pendekatan yang tidak tepat kerana di negara maju sekalipun aspek vokasional diletakkan sebagai pilihan sama dengan bidang akademik,” katanya kepada wartawan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata, prestasi setiap pelajar akan dinilai dan jika di peringkat awal lagi seperti ketika di sekolah menengah rendah kecenderungan mereka adalah dalam hal yang tidak terlalu akademik, maka pelajar terbabit akan terus disalurkan ke bidang vokasional dan teknikal.
Jelasnya, kalau pun tidak disalurkan ke sekolah vokasional sepenuhnya, mereka boleh mengikuti kursus pra vokasional dalam sistem pendidikan biasa supaya di peringkat awal lagi mereka dapat mengikuti bidang vokasional dan teknikal yang diminati.
Ditanya kemungkinan kolej-kolej vokasional itu menjalin kerjasama dengan institusi lain, Muhyiddin berkata, ia boleh dilakukan dengan institusi pengajian di negara-negara maju termasuk Eropah menerusi pertukaran pelajar dan tenaga pengajar. sumber - Utusan Malaysia

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ada Ke Yang Membaca??